lördag 29 januari 2011

Orostider

Ser med spänning på vad som händer i arabvärlden. Magnituden av det som händer är enorm. En hel världsdel med smådiktatorer som på sitt alldeles egna sätt kuvat befolkningen och bibehållit ett ordnat kaos till världens förtjusning sedan 70-talet och oljekrisen. Med egypten och saudiarabien i armkrok har USA kunnat hålla oljepriset på en behaglig nivå.

Vad kommer att hända nu? I det ena scenariot stävjs även dessa demonstrationer och en arabrevolution skjuts på framtiden och vi kan alla somna om. I det andra fallet störtas i första hand egyptens diktator, vilket öppnar upp locket på en svart låda vars innehåll ingen riktigt vet någonting om.

Kan egypten bli en demokrati? Kanske.
Kan egypten bli en islamiststat? Kanske.

Över hälften av befolkningen i egypten är under 25, och är i grund och botten frustrerade över sin livssituation med arbetslöshet och grumlig framtid. Det finns en stor risk att den politiska kraft som kommer med det mest lockande erbjudandet vinner folket. Varför ska ett land som egypten som har så många arbetslösa ungdomar exportera billig olja till väst? Varför ska Algeriet? Libyen? Jordanien? Syrien? Oavsett vem som vinner folket är det bäddat för osäkerhet inom OPEC... senast ökade priset på råolja med 400% på 3 månader.

Jag kommer att ligga kvar i AOIL och BlackPearl, och OM vi skulle få en oljespik på grund av oroligheterna ser jag en möjlighet att på kort sikt göra en exit i AOIL och istället köpa stabila högdirektavkastande bolag, ta del av utdelningen och köpa tillbaka när situationen lugnat sig. Poesi och kanske för bra för att vara sant.

Den om lever får se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar